Welke monitor formaten zijn er en hoe kies je de juiste?

HomeKennisWelke monitor formaten zijn er en hoe kies je de juiste?

De maten van monitoren worden altijd aangegeven in inch. Eén inch is exact 2,54 centimeter. Het aantal inch slaat dan niet op de lengte of breedte van het scherm, maar op de diagonale lengte. Dus gemeten van de linkerbenedenhoek tot de rechterbovenhoek.

Een andere maat waarmee je rekening moet houden is de beeldschermverhouding: de verhouding tussen de hoogte en de breedte van het scherm. Bij oudere schermen is deze verhouding vaak 4:3. Tegenwoordig hebben de meeste schermen een (breedbeeld)verhouding van 16:9.

Soorten en maten schermen

Dit zijn de schermformaten en -soorten die je op dit moment voornamelijk in de winkel ziet:

  • 24 inch: Een scherm van 24 inch is prima geschikt voor alledaags gebruik, waarbij je niet te ver van het scherm afzit. Bijvoorbeeld voor tekstverwerken en het lezen van blogs. Het is ook groot genoeg om een aantal vensters naast elkaar te openen.
  • 27 inch: Wil je een maatje groter? Dan kom je uit bij een scherm van 27 inch. Deze monitoren zijn geschikter wanneer je er bijvoorbeeld films op wilt kijken.
  • Gaming: Wie zijn extra scherm vooral gebruikt om te gamen, heeft de beste spel-ervaring met een speciale gamingmonitor. Voor de ultieme game-ervaring met vloeiend beeld ga je voor een scherm met een reactietijd van één of twee milliseconden en een verversingssnelheid van minimaal 75 Hz.
  • Ultrawide: Heb je niet genoeg aan twee vensters naast elkaar? Kies dan voor een ultrawide monitor met een verhouding van 21:9. Hierop kun je maar liefst vier vensters naast elkaar kwijt. Of ga voor 32:9 (super ultrawide). Dit scherm heeft de breedte van twee normale schermen, maar dan zonder de onderbreking in het midden.
  • Curved: Je kunt ook kiezen voor een gebogen scherm, ook wel curved monitor genoemd. Een curved monitor buigt zich een beetje om je heen. Hierdoor blijft de kleurweergave over het hele beeldscherm gelijk en is er geen sprake van vertekening. Een ander voordeel van een gebogen scherm is dat je minder met je nek en ogen hoeft te bewegen om alles te kunnen zien, waardoor je minder snel vermoeid raakt. Een gekromd scherm zorgt er ook voor dat je meer ‘in het beeld wordt opgenomen’ en een groter gevoel van diepte ervaart. Hierdoor heb je een optimale kijkervaring.

Meestvoorkomende monitor formaten op een rij:

24 inch monitor

24 inch

Schermdiagonaal: 61 centimeter

Populair voor dagelijkse werkzaamheden vanuit huis en vaak gebruikt voor een dubbele monitor setup.

Bekijk beste 24 inch monitoren

27 inch monitor

27 inch

Schermdiagonaal: 69 centimeter

Meest toegankelijk formaat voor veel schermruimte, zonder direct veel bureauruimte in te nemen.

Bekijk beste 27 inch monitoren

32 inch monitor

32 inch

Schermdiagonaal: 81 centimeter

Een goede keuze voor iedereen die graag op een groot scherm werkt, gamet of films kijkt.

Bekijk beste 32 inch monitoren

34 inch monitor

34 inch

Schermdiagonaal: 87 centimeter

Ook wel bekend als Ultrawide monitor. Populaire keuze onder gamers en grafisch ontwerpers.

Bekijk beste 34 inch monitoren