Beste monitor voor fotobewerking

Ben je een professionele fotograaf of gewoon een hobbyist die op zoek is naar een goede monitor voor het bewerken van foto's? Lees dan verder en ontdek de beste monitoren voor fotobewerking van dit moment.

De beste fotobewerking monitoren op een rij

Review:

Als je op zoek bent naar een veelzijdige monitor voor fotobewerking die kleuren en details in enorm goede kwaliteit weergeven, dan DualUp Ergo 28MQ780-B monitor van LG de beste keus. Deze monitor beschikt over een QHD resolutie, HDR10 ondersteuning en dekt 95% binnen het DCI-P3 kleurprofiel. Hierdoor worden jouw foto’s altijd scherp, levendig en helder weergegeven, waardoor je optimaal kunt bewerken fotobewerkingsprogramma. De unieke vorm van het beeldscherm is een groot pluspunt. Het langwerpige design maakt het namelijk mogelijk om zowel liggende als staande foto’s op een groot scherm te bewerken. Wij benoemen deze LG DualUp Ergo monitor daarom als beste koop van dit moment!

Kenmerken:

28 inch QHD IPS paneel Dubbele standaard (16:18) DCI-P3 HDR10 1 miljard kleuren (10 bit) Anti reflecterend scherm

Review:

Voor een uitstekende 4K monitor voor het bewerken van foto’s is de LG Ergo 32UN880 een goede optie. Deze monitor heeft een enorm strak design met dunne randen en beschikt over alle belangrijke aspecten om foto’s te bewerken. Zo beschikt het over DCI-P3, HDR10 ondersteuning en meerdere aansluitingsmogelijkheden. De Ergo 32UN880 van LG hoort dan ook zeker in het rijtje beste fotobewerking monitoren thuis.

Kenmerken:

32 inch 4k IPS paneel Standaard (16:9) DCI-P3 HDR10 1 miljard kleuren (10 bit) Anti reflecterend scherm

Review:

Dat LG uitstekende monitoren biedt voor het bewerken van foto’s is inmiddels wel duidelijk. Zoek je een betaalbaar groot scherm, die beschikt over een prettige curve, dan is de LG 34WQ75C-B iets voor jou. Deze monitor biedt een goede schermresolutie, HDR10 ondersteuning en een 99% sRGB kleurprofiel dekking. Bovendien zorgt de ultrawide beeldverhouding voor extra schermruimte wat weer veel voordelen biedt.

Kenmerken:

34 inch QHD IPS paneel Ultrawide (21:9) sRGB HDR10 1 miljard kleuren (10 bit) Anti reflecterend scherm

Review:

Zoek je een goedkope monitor waarop je optimaal je fotobewerking skills kunt uitoefenen? Dan is de LG 27UL500P-W.AEU de beste keus. Voor een relatief lage prijs haal je namelijk een monitor in huis met uitstekende specificaties voor het bewerken van je foto’s. Denk hierbij aan een 4K schermresolutie, 10 bit kleurdiepte en 98% sRGB kleurdekking. Ook HDR10 ondersteuning is aanwezig. Kortom, wat ons betreft de beste fotobewerking monitor voor een laag budget!

Kenmerken:

27 inch 4K IPS paneel Standaard (16:9) sRGB HDR10 1 miljard kleuren (10 bit) Anti reflecterend scherm

De beste monitor voor fotobewerking vinden bij Monitorwijzer.nl

Om optimaal foto’s en/of video’s te kunnen bewerken, heb je een goed beeldscherm nodig. Een beeldscherm waarop je iedere pixel tot in de nauwkeurigheid wordt getoond en waarop kleuren zo realistisch mogelijk worden weergegeven. Niet zomaar iedere monitor voldoet aan deze vereisten. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de beste monitor voor fotobewerking, zodat je verzekerd bent van de beste beeldkwaliteit. Bij Monitorwijzer.nl leggen we je uit welke monitor-eigenschappen belangrijk zijn voor het bewerken van foto’s en/of video’s en zetten we ieder jaar de beste keuzes op een rij. Zo proberen we je op weg te helpen de juiste aankoop te doen en je een goede fotobewerker kan worden en blijven!

Monitor fotobewerking

Waarom is een goede monitor belangrijk voor het bewerken van foto’s?

Als je echt goed wilt worden in je vak, is het cruciaal dat hetgeen wat je voor je ziet ook realistisch is. Het is namelijk erg moeilijk werken als je beeldscherm andere details toont in een afbeelding, dan in werkelijkheid. Zo kun je tegen onnodige teleurstellingen, en zelfs kosten, aanlopen als je bijvoorbeeld het eindresultaat afdrukt en deze volledig afwijkt van wat je voor ogen had. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je monitor de juiste eigenschappen heeft om afbeeldingen zo realistisch en duidelijk mogelijk weer te geven. Maar welke functies en specificaties zijn dan belangrijk voor fotobewerking? Dat leggen we je uit!

Belangrijke eigenschappen fotobewerking monitoren

Bij het kopen van een monitor voor fotobewerking is het belangrijk om op een aantal specifieke eigenschappen te letten. Op deze manier vind je geheid het beste beeldscherm voor het bewerken van foto’s. Deze eigenschappen zijn:

Kleurruimte & -diepte

Als je een monitor zoekt voor het bewerken van foto’s, is het enorm belangrijk dat de kleurruimte en -diepte van het beeldscherm optimaal is. De kleurruimte bepaalt welke kleuren het scherm weergeeft. Kies daarom voor een brede kleurruimte, zoals Adobe RGB of sRGB. De kleurdiepte geeft aan hoeveel kleuren een monitor kan weergeven. Hoe hoger de kleurdiepte, hoe meer nauwkeurige kleuren een monitor kan weergeven. 8-bits kleurdiepte is acceptabel, maar voor fotobewerking is een 10-bits kleurdiepte nog beter.

HDR-ondersteuning

High Dynamic Range (HDR) is een technologie die een groter kleurenspectrum en een hogere helderheid biedt. Een monitor met HDR-ondersteuning geeft je foto’s realistischer en levendiger weer. Er zijn verschillende versies beschikbaar, waarvan HDR10 een basis biedt voor het bewerken van foto’s. Wil je een hogere helderheid en daardoor nog betere kleurweergave? Kies dan voor DisplayHDR 400, 600 en 1000.

Resolutie

Uiteraard is ook de resolutie van belang. Je wilt je foto’s en/of video’s namelijk zo helder en scherp mogelijk in beeld hebben tijdens het bewerken. Kies voor een monitor met minimaal QHD-resolutie, maar een 4K-resolutie is nog beter.

Beeldformaat

Een groter scherm geeft je meer ruimte om te werken en is ideaal voor fotobewerking. Overweeg daarom een monitor met een groter formaat, zoals 27 inch of zelfs 32 inch. 24 inch is net te klein om goed op te kunnen werken als het gaat om fotobewerking.

Paneeltype

Er zijn verschillende soorten beeldschermtechnologieën, waarvan IPS, VA en TN de belangrijkste zijn. IPS (In-Plane Switching) biedt een brede kijkhoek en een goede kleurweergave, waardoor dit voor fotobewerking de beste keuze is.

Kalibratie

Kies voor een monitor die gemakkelijk te kalibreren is, zodat je de kleuren zo nauwkeurig mogelijk kunt afstemmen op de werkelijkheid.

Ook niet onbelangrijk: budget en reviews

Naast de hierboven genoemde specificaties, moet je bij het aanschaffen van een monitor voor fotobewerking natuurlijk ook rekening houden met je budget. Professionele fotobewerkingsmonitoren van bijvoorbeeld EIZO, BenQ en ASUS kosten vaak tussen de € 1000 en € 3000. Er zijn ook goedkopere opties, met een prijs tussen de €500 en €1000.
Daarnaast helpt het om reviews te lezen van monitoren die je op het oog hebt, zodat je ervaringen van gebruikers kunt meenemen in je beslissing. Houd al deze punten in gedachten en je vindt probleemloos de voor jou beste monitor voor fotobewerking!

Beste monitors voor fotobewerking bij Monitorwijzer.nl

Monitorwijzer.nl doet jaarlijks onderzoek naar alle fotobewerking monitors om uiteindelijk het beste beeldscherm voor het bewerken van foto’s te kunnen kiezen. Zo stellen we ieder jaar de lijst van beste fotobewerking monitoren samen, die je terugvindt op deze pagina. Heb jij een uitstekende ervaring met een beeldscherm die niet in bovenstaande lijst staat? Laat het ons dan weten! Dan nemen wij dit product onder de loep en voegen hem toe aan onze aanraders als wij net zo tevreden zijn als jij.

Veelgestelde vragen over monitors voor fotobewerking

Een goede monitor voor fotobewerking is een beeldscherm met minimaal QHD resolutie en optimale kleurruimte en kleurdiepte. Daarnaast is HDR-ondersteuning een absolute pre.

Voor Photoshop wordt minstens een QHD resolutie aangeraden. Voor de beste ervaring kies je voor nog betere kwaliteit met een 4K resolutie.

Voor een prettige ervaring met Photoshop wordt minimaal 8 GB RAM aanbevolen.