Beste curved monitoren

Een curved monitor biedt dankzij haar gebogen scherm een aantal mooie voordelen. Ontdek alles over dit type monitor en bekijk de beste opties van dit moment.

De beste curved monitoren op een rij

Review:

Op zoek naar de beste curved monitor zonder de hoofdprijs te betalen? Dan kunnen we de Philips 346E2CUAE aanraden! Deze 34 inch monitor blinkt uit op het gebied van prijs-kwaliteit verhouding. De beeldkwaliteit is top en de buiging in het scherm zorgt ervoor dat je comfortabel het gehele scherm bekijkt. De 346E2CUAE van Philips verkiezen we dan ook als beste curved monitor van dit moment!

Kenmerken:

34 inch QHD VA paneel Ultrawide (21:9) 100 Hz

Review:

Zoek je een ultrawide curved monitor? Dan kunnen we de Samsung LC49RG90SSPXEN QLED 49″ aanraden. Deze monitor bezorgt je een buitengewone ervaring tijdens het spelen van games of zorgt voor enorme efficiëntie tijdens je werk met de mogelijkheid talloze vensters naast elkaar te openen. Het beeldscherm biedt levendige kleuren, vloeiende beelden en is zeer geavanceerd. Of je nu van gamen houdt, graag foto’s of video’s edit of wil multitasken, de LC49RG90SSPXEN van Samsung is een monitor die alles mogelijk maakt.

Kenmerken:

49 inch QLED Super ultrawide (32:9) VA paneel 120 Hz DisplayHDR 1000 FreeSync 2
Samsung G5 C34G55TWWU
Beste betaalbare curved monitor voor het spelen van games

Review:

Zoek je de beste curved monitor voor het spelen van games? Dan is de Odyssey G5 LC34G55TWWPXEN van Samsung wat je zoekt. Dit gebogen beeldscherm is ontworpen voor een optimale game-ervaring en is bovendien qua prijs erg voordelig. Voor een betaalbare curved monitor raden we daarom de Odyssey G5 aan!

Kenmerken:

34 inch QHD VA paneel Ultrawide (21:9) 165 Hz 1 ms reactietijd HDR10 Anti reflecterend scherm

Wat is een curved monitor?

Een curved monitor is een beeldscherm met een gebogen schermrand. In tegenstelling tot traditionele platte beeldschermen, heeft een gebogen scherm een ronde, gebogen vorm die het beeld om je heen laat lijken. De gebogen vorm van het scherm helpt om de ogen van de gebruiker te ontspannen en vermoeidheid te verminderen, vooral bij het bekijken van lange periodes van tijd.

Curved monitor

De voordelen van een curved monitor

Curved monitors bieden een aantal voordelen ten opzichte van “normale”, platte monitoren. We zetten ze hieronder op een rij.

 • Betere kijkervaring
  De kromming van een curved monitor zorgt voor een betere kijkervaring. Zo lijkt iets op een gebogen scherm meer op wat we zien als we naar een object buiten het beeldscherm kijken. Je ziet als het ware wat meer diepte. Dit resulteert in meer beleving tijdens gebruik. Iets wat vooral van meerwaarde is als je veel gamed en/of series kijkt op de monitor.
 • Goed voor je ogen
  Een curve in je beeldscherm is ook erg prettig voor je ogen. Zo zorgt de buiging ervoor dat je ogen minder vermoeid raken, vooral bij langdurig gebruik van de monitor.
 • Minder vervorming
  Omdat de gebogen vorm van een curved monitor overeenkomt met de natuurlijke kromming van het oog, ervaar je minder vervorming aan de randen van het scherm. Dit betekent dat tekst en afbeeldingen aan de randen van het scherm beter te lezen en te zien zijn dan op een vlak scherm.
 • Betere concentratie
  Bovendien kan het gebruik van de beste curved monitoren ook helpen om je concentratie te verbeteren. Doordat het beeld als het ware om je heen vormt, kan het helpen om afleiding te verminderen en je te helpen om je beter te concentreren op wat je aan het doen bent. Dit kan vooral handig zijn als je aan complexe taken werkt die veel aandacht vereisen.

Soorten curved monitors

Er zijn verschillende soorten en maten curved monitors verkrijgbaar. Zo zijn er curved monitors met een lichte kromming, maar ook met een flinke kromming beschikbaar. Ook vind je gebogen beeldschermen in verschillende formaten, van 27 inch curved monitors tot bijvoorbeeld ultrawide beeldschermen.

De mate van kromming en de grootte van een monitor zijn belangrijke overwegingen bij het kiezen van een curved monitor. Een licht gebogen scherm verbeterd de kijkervaring en verminderd de kans op vermoeide ogen, terwijl een sterke kromming een meer 3D-gevoel geeft. De ideale grootte van een curved monitor is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, je gebruiksdoel en de beschikbare ruimte op je bureau. Zo past een gebogen beeldscherm van 27 inch doorgaans op ieder bureau, maar is dat bij een 34 inch curved monitor niet altijd het geval. Bij het kopen van een curved beeldscherm is dat wel iets om rekening mee te houden.

Geschikte activiteiten voor op een curved monitor

Curved monitors zijn geschikt voor verschillende activiteiten. Denk aan het spelen van games, bewerken van foto’s of video’s en het bekijken van films. Ook voor dagelijkse kantoorwerkzaamheden kun je een gebogen beeldscherm prima gebruiken. We geven enkele voorbeelden van de meerwaarde van een curved monitor:

 • Gaming
  Curved monitors zijn populair onder gamers vanwege de extra beleving die ze bieden. Het gebogen scherm zorgt voor een meer meeslepende ervaring, waardoor gamers zich meer kunnen onderdompelen in hun favoriete spellen. Bovendien zorgt de kromming van het scherm ervoor dat gamers langer kunnen spelen, zonder last te krijgen van vermoeide ogen.
 • Grafisch vormgeving
  Ook voor iedereen die werkt met beeldbewerkingsprogramma’s is een curved monitor een uitkomst. De kromming van het scherm zorgt namelijk voor een betere weergave van kleuren en detail, waardoor het eenvoudiger is om subtiele verschillen in kleur en scherpte te zien. Dit kan de nauwkeurigheid en productiviteit verhogen bij het werken met o.a. gedetailleerde afbeeldingen.
 • Kijken van films/series
  Series en films kijken lekker weg op een curved monitor. Net zoals bij het gamen, krijg je dankzij de schermbuiging meer het gevoel alsof je in de film of serie zit. Ook zorgt het voor een betere kijkhoek, waarbij je eenvoudig alle delen van het scherm ziet en dus niets mist van de film.

Zo vind je de beste curved monitor

Bij het kopen van een curved monitor, zijn er een aantal specificaties waarop je moet letten. We leggen ze uit.

Curve

Uiteraard is een belangrijk aspect voor het vinden van de beste curved monitor de curve, oftewel kromming, van het beeldscherm. Dit wordt aangeduid als R-getal. De R staat voor radius en het getal voor het aantal millimeters. Hoe lager het R-getal, hoe meer het scherm is gebogen. Een beeldscherm met een curve van 1000R is dus sterker gebogen dan een monitor met een curve van 4000R

Bepaal voor jezelf welke mate van kromming jij prettig vindt. Volstaat bijvoorbeeld een lichte buiging voor je dagelijkse werkzaamheden of ga je liever voor een flinke kromming, zodat de kijkbeleving optimaal is?

Schermgrootte

Naast de curve, is ook het beelddiagonaal belangrijk. Curved monitoren zijn vooral te vinden vanaf 27 inch of groter. Kies voor jezelf welke schermgrootte jij wenst en pas daar je zoektocht op aan. Over het algemeen geldt: hoe groter het beelddiagonaal, hoe hoger de prijs van de monitor.

Probeer vooraf aan je aankoop goed na te gaan welke schermgrootte jouw voorkeur heeft voor het uitoefenen van jouw werkzaamheden/activiteiten. Vergeet daarbij ook niet dat de monitor natuurlijk ook moet passen op je bureau.

Schermresolutie

Een andere belangrijke specificatie om over na te denken, is de gewenste schermresolutie. Als je de beste curved monitor wilt bemachtigen, moet het beeld natuurlijk wel scherp zijn. Veelvoorkomende beeldschermresoluties zijn Full HD (1080p), QHD (1440p) en 4K (2160p). Een hogere resolutie betekent meer pixels en dus een scherper beeld.

Voor de meeste doeleinden zijn Full HD en QHD goede resoluties. Ga je voor een monitor met groot schermdiagonaal? Dan kan 4K interessant zijn.

Snelheid en reactietijd

Daarnaast zijn ook de verversingssnelheid en de reactietijd van een monitor belangrijk. Beide aspecten moeten goed zijn voor een vloeiende gebruikservaring zonder haperingen.

De reactietijd wordt aangegeven in milliseconden (ms). Ons advies is om in ieder geval te kiezen voor een curved monitor met een reactietijd van minder dan 5 ms. Voor fanatieke gamers adviseren we een reactietijd van 1ms of lager.

De verversingssnelheid wordt aangeduid in Hertz. Voor dagelijkse werkzaamheden is 60Hz meer dan genoeg. Gamers raden we aan voor 120Hz of hoger te kiezen.

Schermhelderheid

We raden het ook aan nog even een korte blik te werpen op de maximale helderheid van monitoren. Deze wordt uitgedrukt in cd/m2 of nits. Doorgaans zijn helderheden van 300 tot 350 nits genoeg.

Prijs

Tot slot is natuurlijk ook de prijs van de monitor niet onbelangrijk. Gebogen monitors zijn doorgaans duurder dan vlakke monitoren. Daarbij zijn ook de gekozen specificaties van invloed op de prijs. Vaak geldt: hoe beter de monitor, hoe hoger de prijs.

Veelgestelde vragen over curved monitors

Het is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de specifieke toepassing of een gebogen monitor beter is dan een traditioneel plat beeldscherm. Gebogen monitoren bieden meer beleving en verminderen vermoeide ogen door een gelijkmatiger verdeling van het beeld over het oog. Platte monitoren zijn echter beter voor precisie-taken, zoals fotobewerking of grafisch ontwerp. Bovendien zijn platte beeldschermen meestal goedkoper dan curved beeldschermen.

Een curved monitor biedt diverse voordelen ten opzichte van een normaal beeldscherm. De buiging in het scherm zorgt ervoor dat je ogen alle delen van het scherm goed waarnemen. De curve zorgt voor een panoramisch effect, waarbij je extra diepte (en beleving) ervaart. Dit is extra van waarde bij het kijken van films of tijdens het gamen. Bovendien is een curved monitor goed voor je houding en dus ergonomisch verantwoord.

Beste curved monitor vinden met Monitorwijzer.nl

Wil je meer weten over monitors en de beste curved monitor op de markt bemachtigen? Op Monitorwijzer.nl vind je alles wat je moet weten over beeldschermen, waaronder reviews, koopwijzers en inspiratie. Kijk rond en vind de monitor die perfect bij jou past!

Beste betaalbare curved monitor voor het spelen van games