Beste MacBook monitoren

Ook als MacBook-gebruiker wil je zo nu en dan een externe monitor aansluiten voor meer schermruimte en extra productiviteit. Op deze pagina lees je welk type monitoren geschikt zijn voor MacBooks en ontdek je de beste keuzes om je werkervaring naar een hoger niveau tillen.

De beste MacBook monitoren op een rij

Wat maakt een monitor geschikt voor een MacBook?

Een monitor moet voldoen aan één essentiële eigenschap om geschikt te zijn voor MacBooks. Het beeldscherm moet namelijk de juiste aansluitingsmogelijkheden hebben. De nieuwste MacBooks hebben enkel een Thunderbolt-port en dus bieden de beste monitoren voor MacBooks ondersteuning voor deze aansluiting. Hierdoor is een direct verbinding mogelijk zonder gedoe met adapters. Is het gebruiken van een adapter voor jou geen probleem? Dan is vrijwel iedere monitor met HDMI aansluiting geschikt om via je adapter te verbinden met je MacBook.

Monitor voor je MacBook kopen: hier moet je op letten

Als je op zoek gaat naar de beste monitor voor MacBooks, adviseren we in ieder geval goed te letten op de volgende punten:

De schermgrootte

Ga goed na welke schermgrootte je nodig hebt voor je activiteiten of simpelweg je voorkeur heeft. Ben je bijvoorbeeld een grafisch ontwerper? Dan is een groter (UltraWide) beeldscherm erg prettig. Wil je enkel een extra beeldscherm kunnen aansluiten voor het typen van wat verslagen in Word of het beantwoorden van mailtjes? Dan is een kleiner beeldscherm (24 – 27 inch) een prima keuze. 

Schermresolutie & verhouding

Een ander belangrijk aspect van een monitor, is de schermresolutie. De meestvoorkomende resoluties zijn HD (1080px), UHD(1980px) en 4K(3980px). Een hogere resolutie betekent een scherpere weergave. Daarnaast heb je ook nog keuze in de (hoogte/breedte) verhouding van het scherm. MacBook-gebruikers geven over het algemeen vaak de voorkeur  aan een 16:10 of 16:9 beeldverhouding.

Standaard en/of arm

Ergonomie is een van de populairste redenen om een extra monitor aan te schaffen. Een verstelbare standaard biedt de mogelijkheid de hoogte en kijkhoek aan te passen voor een comfortabele werkhouding. Dit verbetert je houding tijdens achter je bureau en voorkomt lichamelijke klachten. 

Thunderbolt aansluitingsmogelijkheid

Zoals hierboven al besproken is het voor een MacBook van belang dat een monitor beschikt over een thunderbolt USB-C aansluiting. Dit zorgt ervoor dat er een rechtstreekse koppeling mogelijk is tussen het scherm en je MacBook. Heb je een monitor gevonden waarbij dit ontbreekt? Dan heb je in de meeste gevallen een adapter nodig om de koppeling te maken.

Een monitor op je MacBook aansluiten

Het aansluiten van een externe monitor op je MacBook is eenvoudig. Gebruik de juiste kabel, sluit deze aan op de juiste poorten en pas de beeldinstellingen naar wens aan in de systeemvoorkeuren van je MacBook.

Om de best mogelijke weergave te krijgen, is het raadzaam om de monitor te kalibreren. Dit doe je eenvoudig via de beeldschermkalibratie-assistent van Apple. Deze vind je hier: Apple-menu > ‘Systeeminstellingen’ > ‘Beeldschermen’. Klik vervolgens naast ‘Kleurenprofiel’ en kies ‘Pas aan’. Klik dan op het plusteken om de Beeldschermkalibratie-assistent te openen.

Als je problemen ondervindt met het aansluiten van je monitor op je MacBook, zijn er veelvoorkomende oplossingen. Zorg ervoor dat je de nieuwste software-updates hebt geïnstalleerd en controleer de kabelverbindingen. Raadpleeg ook de technische ondersteuning van de fabrikant voor specifieke problemen.

Veelgestelde vragen over monitoren voor MacBooks

Voor recente MacBook-modellen heb je meestal een Thunderbolt 3 (USB-C) aansluiting nodig.

De ideale schermgrootte hangt af van je voorkeur en werkbehoeften, maar vaak wordt een 24 tot 27-inch scherm aanbevolen.

Niet alle monitoren hebben standaard USB-C-ondersteuning, maar steeds meer nieuwe modellen bieden deze mogelijkheid.

Een monitor kiezen

Met de juiste externe monitor kun je je MacBook-ervaring naar een hoger niveau tillen. Monitoren met een Thunderbolt aansluiting zijn rechtstreeks geschikt voor MacBooks. Monitoren die deze aansluiting niet hebben, kunnen doorgaans alsnog worden aangesloten op MacBooks door middel van een adapter. Weten welke monitor het beste is voor jouw MacBook? Bepaal dan voor jezelf welke functionaliteiten en eigenschappen jij belangrijk vindt!

Beste monitors per categorie

Meer monitors bekijken voor verschillende activiteiten? Bekijk meer monitorwijzers: