Ultrawide monitor keuzewijzer

Als je van multitasken houdt, veel werkruimte wilt en een ultieme beeldervaring wilt bij alles wat je doet, dan is een ultrawide monitor iets voor jou. We zetten de voordelen van zo'n extra breed beeldscherm op een rij en vertellen je waar je op moet letten als je een ultrawide monitor gaat kopen.

Wat is een ultrawide monitor

Een ultrawide monitor is een beeldscherm met een beeldverhouding van 21:9 in plaats van de reguliere 16:9 beeldschermen. Het extra brede scherm maakt het mogelijk om met meerdere vensters naast elkaar erg efficiënt te werken. Of je nu doet aan fotobewerking, gamen of gewoonweg dagelijkse werkzaamheden, extra veel werkruimte is altijd prettig. Een ultrawide monitor werkt erg relaxed en maakt een dubbele monitor setup overbodig.

ultrawide monitor

Een ultrawide monitor kopen? Dit is waar je op moet letten.

Om een extra brede monitor te vinden die perfect bij jou past, dien je eerst jouw wensen en behoeften in kaart te brengen. Ultrawide monitors zijn er namelijk in alle soorten en maten, en door functies die jij misschien niet eens nodig hebt kunnen de prijzen hoog oplopen. Bepaal dus eerst wat je zoekt. Om een goed begin te maken, kun je de antwoorden zoeken op onderstaande vragen.

  • Waarvoor wil ik een widescreen monitor gebruiken?
  • Hoe groot moet mijn widescreen monitor zijn?
  • Welke beeldkwaliteit heb ik hiervoor nodig (Full HD, QHD of misschien zelfs 4K)?
  • Welke uitgang(en) moet het beeldscherm hebben?

Met de antwoorden op deze vragen heb je al een redelijk overzicht van wat je ongeveer zoekt en kun je al een grote hoeveelheid producten wegfilteren. Voeg hier je maximale budget voor een widescreen monitor aan toe en er zal al snel een beperkt aanbod overblijven, waaruit je kunt kiezen.

De voordelen van ultrawide monitors

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een ultrawide monitor te kopen:

  • Veel werkruimte: Ultrawide monitors bieden een groter schermformaat dan traditionele monitors, wat betekent dat je meer ruimte hebt om te werken en te multitasken. Dit is voor bijna alle activiteiten erg handig.
  • Extra beleving: Ultrawide monitors creëren extra beleving bij het bepaalde soorten content. Denk aan games, films of series. De wijdere kijkhoek zorgt ervoor dat je helemaal opgaat in wat je aan het doen bent.
  • Uiterlijk: Widescreen monitors hebben vaak een mooie uiterlijk dankzij een moderne en slanke vormgeving. Hierdoor hebben ze een mooie uitstraling en is zo’n extra breed scherm een mooie aanvulling op ieder interieur.
  • 1 Scherm in plaats van meerdere schermen: Sommige mensen kiezen ervoor om een ultrawide monitor te gebruiken in plaats van twee of meer normale monitors naast elkaar. Dit is niet alleen een ruimtebesparende oplossing, maar voorkomt ook een overvloed aan kabels en connectors.

Beste ultrawide monitors van dit moment

Wij zijn momenteel volop bezig diverse ultrawide monitors te testen en te beoordelen. Zodra er resultaten bekend zijn vind je de beste ultrawide monitors in onze keuzewijzer.

Multitasken met een extra brede monitor

Een extra brede monitor is de beste oplossing voor mensen die graag multitasken. Met een extra breed scherm kun je namelijk verschillende vensters naast elkaar openen zonder dat je scherm vol raakt. Zo kun je bijvoorbeeld werken aan een Excel-sheet terwijl je tegelijkertijd een PowerPoint-presentatie maakt. Of je kunt een film kijken terwijl je ondertussen je e-mails beantwoordt. Het is allemaal mogelijk met een ultrawide monitor!

Ultrawide monitor voor gamen

Voor gamers biedt een ultrawide monitor veel voordelen. Door het extra brede scherm heb je een breder gezichtsveld en kun je meer zien tijdens het gamen. Dit geeft je een groter voordeel ten opzichte van je tegenstanders. Bovendien zijn veel ultrawide monitoren geschikt voor G-Sync en FreeSync. Dit zorgt voor een vloeiende gameplay zonder tearing of stuttering.