Beeldscherm splitsen

HomeKennisBeeldscherm splitsen

Het splitsen van je beeldscherm maakt het mogelijk dat je meerdere vensters naast elkaar kunt openen en zorgt ervoor dat je efficiënter kunt werken. Zowel het besturingssysteem van Windows als van Apple bieden de mogelijkheid eenvoudig je beeldscherm te splitsen. Hoe dit werkt? Dat leggen we je stap voor stap uit!

Beeldscherm splitsen voor Windows-gebruikers

Volg onderstaande stappen op je Windows computer of laptop om je beeldscherm te splitsen:

 1. Houd de Windows-knop op je toetsenbord ingedrukt en druk tegelijkertijd op het pijltje naar links of pijltje naar rechts. Het actieve venster zal zich nu naar de linker- of rechterkant van je beeldscherm verplaatsen.
 2. Doe hetzelfde met een ander geopend venster, om meerdere vensters naast elkaar te plaatsen.
 3. Verdeling aanpassen: Je kunt de breedte van de gesplitste vensters aanpassen door de scheidingslijn tussen de vensters naar links of naar rechts te slepen.

Beeldscherm Splitsen voor Apple-gebruikers

Volg onderstaande stappen op je Apple computer of laptop om je beeldscherm te splitsen:

Optie 1

 1. Zet twee vensters in je beeldscherm en beweeg in één van deze vensters met je muis naar de linkerbovenhoek en hover over de groene knop. Een dropdown met meerdere opties verschijnt. Kies hier de optie “plaats venster links in het scherm” of “plaats venster rechts in het scherm”. Het venster zal zich naar de gewenste plek verplaatsen.
 2. Klik nu op het andere venster om deze in het resterende venster te plaatsen.
 3. Aanpassen: Je past de verdeling van de gesplitste vensters aan door de scheidingslijn naar links of rechts te slepen.

Optie 2

 1. Veeg met drie of vier vingers omhoog op je trackpad of druk op Control + Omhoog op je toetsenbord om Mission Control te openen.
 2. Sleep het al in volledig scherm geopende venster naar de linker- of rechterkant van het scherm. Kies vervolgens een ander venster om naast het eerste venster te plaatsen.
 3. Aanpassen: Je past de verdeling van de gesplitste vensters aan door de scheidingslijn naar links of rechts te slepen.

Waarom je beeldscherm splitsen?

Het splitsen van je beeldscherm kan veel voordelen hebben:

 1. Multitasken: Werk gelijktijdig aan meerdere taken. Bijvoorbeeld: maak notities aan de ene kant van het scherm terwijl je een video aan de andere kant bekijkt.
 2. Vergelijken: Bekijk twee documenten of websites naast elkaar om ze gemakkelijk te vergelijken.
 3. Productiviteit: Verminder het constant wisselen tussen vensters of tabbladen, wat de productiviteit kan verhogen.
 4. Overzicht: Behoud een duidelijk overzicht van twee belangrijke vensters zonder afgeleid te worden door andere geopende applicaties.

Het splitsen van je scherm kan je helpen je taken efficiënter en sneller uit te voeren. Met een beetje oefening wordt het een tweede natuur om je scherm optimaal te benutten voor je werk- of studiebehoeften! Wist je dat je ook je beeldscherm kunt draaien? Ontdek meer over het instellen van je beeldscherm op Monitorwijzer.nl!