Beeldscherm draaien

HomeKennisBeeldscherm draaien

Het gebruik van een externe monitor met je laptop of computer kan je werkervaring drastisch verbeteren, vooral als je graag multitaskt of verschillende vensters naast elkaar wilt hebben. Maar wist je dat je je monitor ook verticaal kunt instellen? Dit is vooral handig voor bepaalde taken en toepassingen. In deze gids leggen we uit hoe je je externe monitor verticaal kunt instellen op zowel Windows- als Apple-computers.

Beeldscherm draaien op Windows:

 1. Rechtermuisklik op het Bureaublad: Begin met een rechtermuisklik op een leeg gedeelte van je bureaublad.
 2. Beeldscherminstellingen: Kies voor ‘Beeldscherminstellingen’ uit het dropdown-menu.
 3. Meerdere Beeldschermen: Scroll naar beneden tot je bij het gedeelte ‘Meerdere beeldschermen’ komt. Hier zie je een weergave van de monitoren die op je computer zijn aangesloten.
 4. Oriëntatie: Zoek de optie ‘Oriëntatie’. Deze is meestal ingesteld op ‘Liggend’. Verander dit naar ‘Staand’ om je beeldscherm verticaal te draaien.
 5. Bevestigen: Klik op ‘Toepassen’ en vervolgens op ‘Behouden’ wanneer daarom wordt gevraagd. Als het resultaat je bevalt, ben je klaar!

Beeldscherm draaien met Apple:

 1. Systeemvoorkeuren: Klik op het Apple-logo in de linkerbovenhoek van je scherm en kies voor ‘Systeemvoorkeuren’.
 2. Beeldschermen: Ga vervolgens naar ‘Beeldschermen’.
 3. Weergave: Kies het tabblad ‘Weergave’.
 4. Roteer: Je ziet nu een optie ‘Roteer’. Gebruik het dropdown-menu om je beeldscherm naar de gewenste oriëntatie te draaien, in dit geval ’90°’ of ‘270°’, afhankelijk van welke richting je het scherm wilt draaien.
 5. Bevestigen: Je beeldscherm zal kort knipperen en de nieuwe oriëntatie tonen. Als het naar wens is, ben je klaar!

Redenen om je beeldscherm te draaien

Je vraagt je misschien af waarom je überhaupt je beeldscherm verticaal zou willen draaien. Hier zijn enkele redenen:

 1. Leesgemak: Documenten, webpagina’s en e-mails scrollen vaak verticaal. Een verticaal scherm kan de leesbaarheid en het navigeren door lange teksten verbeteren.
 2. Programmeren: Voor programmeurs kan het zien van meer regels code tegelijkertijd een groot voordeel zijn. Het vermindert de noodzaak om voortdurend te scrollen.
 3. Sociale Media: Platforms zoals Twitter en Facebook hebben een verticale feed. Een verticaal scherm kan meer posts tegelijkertijd laten zien.
 4. Ruimtebesparing: In sommige kantoorinstellingen kan een verticaal scherm minder bureauruimte in beslag nemen dan een horizontaal scherm.

Het draaien van je beeldscherm kan, afhankelijk van je taken en voorkeuren, je productiviteit en comfort verbeteren. Experimenteer ermee om te zien of het iets voor jou is! Zo niet, dan kun je ook je normale beeldscherm splitsen. Meer weten over het instellen van je beeldscherm? Kijk verder op Monitorwijzer.nl!