Dit zijn de (populairste) monitor resoluties van dit moment

HomeKennisDit zijn de (populairste) monitor resoluties van dit moment

Als je een monitor gaat kopen, is een belangrijk aandachtspunt de resolutie van het scherm. De resolutie geeft aan hoeveel pixels er in de breedte en de hoogte van het scherm passen. 

De resolutie beoordeel je altijd samen met de grootte van het scherm, om tot een pixeldichtheid te komen. De pixeldichtheid geeft je een idee van de beeldscherpte. Een kleiner beeldscherm met een bepaalde resolutie geeft tenslotte een scherper beeld dan een groter beeldscherm met dezelfde resolutie.

Meest voorkomende monitor resoluties

Verderop in dit artikel bespreken we kort alle beschikbare monitor resoluties, maar we gaan eerst even in op de drie meest voorkomende resoluties voor computermonitoren. De populairste monitor resoluties voor beeldschermen van 16:9 zijn:

  • Full HD: 1920 X 1080 pixels (basisresolutie bij kleine en goedkope schermen). Full HD is voldoende kwaliteit voor algemeen gebruik, zoals e-mailen, internetten, foto’s bekijken, tekstverwerken en werken in spreadsheets.
  • 2K / Quad HD (QHD): 2560 X 1440 pixels (scherper beeld, of bij grotere schermen). Deze resolutie is geschikt voor het bewerken van foto’s of 1440p video’s. Gamen in QHD geeft een scherpe weergave, zonder dat je een dure videokaart nodig hebt.
  • 4K / Ultra HD (UHD): 3840 X 2160 pixels (zeer scherp beeld, of bij de grootste schermen). Voor haarscherp filmbeeld kies je een 4K-monitor. Je weet niet wat je ziet als je op dit scherm een Ultra HD-video, -film of -serie afspeelt!

Veel software past het beeld automatisch aan aan de beeldverhouding die je gebruikt. Bij een hogere resolutie is het daardoor meteen scherper. Wil je profiteren van videomateriaal in maximale kwaliteit? Dan moet je ook kiezen voor bronmateriaal met een hogere resolutie, anders heeft de hogere resolutie van je beeldscherm geen toegevoegde waarde.

Gelukkig wordt steeds meer materiaal, zoals films en tv-series van streamingdiensten, in 4K aangeleverd. Grote kans dus dat je je favoriete Netflixserie superscherp tevoorschijn tovert op je nieuwe scherm!

Gamen

Bij computergames kun je vaak zelf de gewenste resolutie instellen. Het is natuurlijk verleidelijk om dan te kiezen voor de hoogste resolutie, om te genieten van haarscherp beeld. Maar die hoge resolutie kost ook meer rekenkracht, waardoor de game trager kan worden.

Voor optimaal gamen kies je dan ook voor een krachtige computer met goede videokaart bij je 4K-monitor. Hoe beter de videokaart, hoe meer frames het scherm per seconde kan laten zien en hoe soepeler je dus door je game loopt.

Alle monitor resoluties

In de afgelopen decennia heeft de technologie achter computermonitors een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Vooral op het gebied van beeldresoluties. Van de oude CRT-monitoren tot de huidige geavanceerde LCD- en OLED-schermen, hebben we een opmerkelijke verschuiving gezien in de beschikbare resoluties. Hieronder bespreken we de verschillende monitor resoluties die door de jaren heen op de markt zijn gekomen en leggen we uit hoe deze evolutie van invloed is geweest op onze digitale ervaringen.

1. HD (High Definition):

HD-resolutie, meestal aangeduid als 720p of 1080p, was een belangrijke stap voorwaarts in de beeldkwaliteit van monitoren. Met een resolutie van 1280×720 (720p) of 1920×1080 (1080p), bood HD een scherper en gedetailleerder beeld in vergelijking met eerdere standaarddefinitieformaten.

2. Full HD (FHD):

Full HD, met een resolutie van 1920×1080 pixels, werd snel de norm voor monitoren en televisies. Het zorgde voor een verbeterde kijkervaring en werd populair bij gamers, contentmakers en dagelijkse gebruikers vanwege de betaalbare prijs en de goede beeldkwaliteit.

3. Quad HD (QHD):

Quad HD, ook bekend als 1440p, biedt een resolutie van 2560×1440 pixels. Deze resolutie bracht een aanzienlijke upgrade in scherpte en details, waardoor het ideaal werd voor grafisch ontwerp, videobewerking en gaming op grotere schermen.

4. Ultra HD (UHD) of 4K:

De termen Ultra HD en 4K worden vaak door elkaar gebruikt en verwijzen naar dezelfde resolutie van 3840×2160 pixels. 4K-monitoren bieden een ongelooflijk hoge pixeldichtheid, waardoor de beelden extreem scherp en gedetailleerd zijn. Ze zijn vooral geliefd bij professionele videobewerkers, fotografen en gamers die van een meeslepende visuele ervaring willen genieten.

5. 5K en 8K:

Na 4K zijn 5K en 8K-resoluties geïntroduceerd. Een 5K-monitor heeft een resolutie van 5120×2880 pixels, terwijl een 8K-monitor een indrukwekkende resolutie van 7680×4320 pixels biedt. Deze ultra-hoge resoluties leveren ongekende beeldkwaliteit, maar vergen aanzienlijke rekenkracht van grafische kaarten om content in deze resoluties vloeiend weer te geven.

De impact van monitorresoluties op ons dagelijks leven:

De evolutie van monitorresoluties heeft onze digitale ervaringen op verschillende manieren beïnvloed. Hogere resoluties hebben geleid tot scherpere beelden, levendige kleuren en verbeterde visuele helderheid. Hierdoor kunnen we content, games en video’s op een nóg betere manier ervaren. Bovendien hebben de toenemende resoluties ons in staat gesteld om efficiënter te multitasken, met meer schermruimte om meerdere vensters en toepassingen tegelijkertijd te openen.

Echter, het kiezen van de juiste monitorresolutie hangt af van je specifieke behoeften en budget. Terwijl professionals in de media-industrie en enthousiaste gamers kunnen genieten van de voordelen van hogere resoluties, kunnen dagelijkse gebruikers mogelijk genoeg hebben aan Full HD of Quad HD-monitoren voor hun standaard computertaken.

Kortom, bij de zoektocht naar de beste computermonitor voor jou is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften, zoals je gebruiksdoeleinden, grafische vereisten en budget. Kies de resolutie die aan jouw eisen voldoet en waarmee je jouw activiteiten optimaal kunt uitoefenen.