Extra monitor(en) aansluiten: zo werkt het!

HomeKennisExtra monitor(en) aansluiten: zo werkt het!

Monitor aansluitingen

Je verbindt je extra monitor makkelijk met je laptop door middel van een kabel. Welke aansluiting je precies nodig hebt, hangt af van de uitgang(en) van je laptop. De meeste laptops beschikken over minimaal een van deze aansluitmogelijkheden:

hdmi

HDMI-aansluiting: Deze aansluiting zit op bijna alle laptops en monitors en kun je dus bijna altijd gebruiken. Wanneer je een scherm koopt met een hoge resolutie, zoals een QHD- of 4K-monitor, is het belangrijk dat je laptop een moderne HDMI-versie ondersteunt. Ook heb je in dat geval een HDMI-kabel nodig die deze resolutie kan dragen. Is dat niet het geval, dan kan de beeldkwaliteit van je monitor alsnog slechter uitvallen.

displayport

DisplayPort-aansluiting: DisplayPort is een digitale aansluiting voor video en (optioneel) audio en data. DisplayPort-kabels halen een hogere bandbreedte dan HDMI-kabels. Dit is bijvoorbeeld een goede keuze als je meerdere monitoren aansluit, of als je wilt gamen. Deze aansluiting vind je dan ook veel op gaming-laptops.

dvi vga

DVI- of VGA-aansluiting: Deze aansluitingen worden steeds minder gebruikt en zie je dus vooral nog op oudere computers en laptops.

thunderbolt

Thunderbolt: Thunderbolt-aansluitingen bevinden zich alleen op MacBooks. Je sluit je monitor gemakkelijk aan via de Thunderbolt-poort op je Mac. Maar met een adapter kun je een MacBook ook aansluiten op een beeldscherm dat (Mini) DisplayPort, HDMI of VGA gebruikt.

Voor al deze aansluitingen zijn er meerdere monitoren verkrijgbaar. Kies dus altijd een monitor die werkt met de aansluitingen op jouw computer of laptop. Of zorg voor een extra kabel die de verschillende soorten aansluitingen met elkaar verbindt.