Beeldscherm schoonmaken: Een stap-voor-stap handleiding

HomeInspiratieBeeldscherm schoonmaken: Een stap-voor-stap handleiding

Zo nu en dan is het tijd om je beeldscherm even goed schoon te maken. Zo zorg je dat hij minder vies oogt, maar ook dat het scherm weer stofvrij en helder is. Sommige beeldschermen zitten namelijk snel vol met vingerafdrukken en dat is simpelweg irritant. Gelukkig maak je snel en eenvoudig je beeldscherm schoon. Hieronder leggen we je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Stap 1: Zorg voor de juiste schoonmaakspullen

Er zijn veel handige schoonmaaksetjes voor beeldschermen te verkrijgen. Zorg dat je zo’n setje in huis hebt of koop goede beeldscherm reinigingsdoekjes. Deze doekjes zijn speciaal geschikt voor het display van je laptop, smartphone, computer of tablet. Let op: vermijd papieren handdoeken, tissues of ruwe doeken. Deze kunnen namelijk krassen op je scherm veroorzaken.

Stap 2: Schakel het beeldscherm uit.

Draadloze beeldschermen, zoals die van je mobiel of laptop, maak je simpel schoon door eerst het scherm te vergrendelen. Wil je een computer monitor schoonmaken? Schakel deze dan voor de zekerheid eerst uit. Dit maakt het niet alleen veiliger, maar het helpt ook om vlekken en vingerafdrukken beter te zien.

  Stap 3: Maak voorzichtig schoon

  Gebruik het schoonmaaksetje of de speciale reinigingsdoekjes om je scherm schoon te maken. Beweeg de doek in zachte, cirkelvormige bewegingen en oefen niet teveel druk uit tijdens het vegen. Het scherm van je monitor is gevoelig, en te veel druk kan het beschadigen.

  Stap 4: Droog eventueel het scherm

  Is je scherm nog nat nadat je het hebt schoongemaakt? Gebruik dan een tweede, droge microvezeldoek om het scherm te drogen. Dit voorkomt dat er waterstrepen of vlekken ontstaan.

   Stap 5: Vergeet de rest niet

   Eenmaal aan het reinigen is het een gemiste kans als je niet even de rest meepakt. Maak de behuizing van het beeldscherm schoon en pak eventueel je accessoires mee, zoals je muis of toetsenbord.

   Belangrijke tips en waarschuwingen voor het schoonmaken van beeldschermen:

   • Gebruik nooit alcohol, ammoniak, aceton, of schurende reinigingsmiddelen op je scherm.
   • Spuit nooit vloeistof direct op het scherm. Het kan naar beneden druipen en schade veroorzaken.
   • Reinig je monitor minstens één keer per maand of vaker indien nodig.

   Conclusie:

   Het regelmatig schoonmaken van het beeldscherm van je monitor zorgt niet alleen voor een helder en duidelijk beeld, maar verlengt ook de levensduur van je apparaat. Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je monitor vrij blijft van vlekken, stof en vingerafdrukken, en kun je genieten van een optimale kijkervaring.