Beeldscherm schoonmaken: Een stap-voor-stap handleiding

HomeInspiratieBeeldscherm schoonmaken: Een stap-voor-stap handleiding

Een helder en stofvrij beeldscherm is essentieel voor de beste kijkervaring. Na verloop van tijd kunnen echter vingerafdrukken, stof en ander vuil zich op je monitor ophopen. In deze gids leggen we uit hoe je het beeldscherm van je monitor op de juiste manier schoonmaakt, zodat je weer kunt genieten van een helder en onbelemmerd beeld.

Stap 1: Veiligheid Eerst

 1. Schakel de monitor uit: Voordat je begint met schoonmaken, schakel je de monitor uit en haal je deze uit het stopcontact. Dit maakt het niet alleen veiliger, maar het helpt ook om vlekken en vingerafdrukken beter te zien.
 2. Gebruik de juiste materialen: Zorg ervoor dat je zachte en niet-schurende materialen gebruikt. Vermijd papieren handdoeken, tissues of ruwe doeken, omdat deze krassen op het scherm kunnen veroorzaken.

Stap 2: Verwijder Stof en Grof Vuil

 1. Gebruik een microvezeldoek: Begin met een droge microvezeldoek om stof en andere losse deeltjes van het scherm te vegen. Beweeg de doek in zachte, cirkelvormige bewegingen.
 2. Geen druk: Oefen geen druk uit tijdens het vegen. Het scherm van je monitor is delicaat, en te veel druk kan het beschadigen.

Stap 3: Nat Reinigen

 1. Bereid een oplossing voor: Maak een mengsel van gedestilleerd water en witte azijn in een verhouding van 1:1. Als alternatief kun je ook speciale schermreinigers kopen.
 2. Maak de doek vochtig, niet nat: Dompel een schone microvezeldoek in de oplossing en wring het overtollige vocht eruit. De doek moet vochtig zijn, maar niet zo nat dat hij drupt.
 3. Veeg het scherm af: Veeg het scherm voorzichtig af met de vochtige doek. Vermijd het maken van cirkelvormige bewegingen die strepen kunnen achterlaten. Ga in plaats daarvan in een rechte lijn van de ene kant naar de andere.
 4. Voorkom vochtinloop: Zorg ervoor dat er geen vocht in de randen of achterkant van de monitor komt, omdat dit schade kan veroorzaken.

Stap 4: Droog het Scherm

 1. Gebruik een droge doek: Nadat je het scherm hebt schoongemaakt, gebruik je een tweede, droge microvezeldoek om het scherm te drogen. Dit voorkomt dat er waterstrepen of vlekken ontstaan.

Stap 5: Maak de Externe Delen Schoon

 1. Aanpak van het frame: Met dezelfde oplossing en een vochtige doek kun je ook het frame en de achterkant van de monitor afvegen.
 2. Voorkom vochtophoping: Zorg er opnieuw voor dat er geen vocht in de openingen van de monitor komt.

Stap 6: Zet de Monitor Weer Aan

 1. Inspecteer het scherm: Voordat je de monitor weer aanzet, controleer je of er geen vochtige plekken zijn.
 2. Schakel in: Als alles droog is, kun je de monitor weer aansluiten en inschakelen.

Belangrijke tips en waarschuwingen voor het schoonmaken van beeldschermen:

 • Gebruik nooit alcohol, ammoniak, aceton, of schurende reinigingsmiddelen op je scherm.
 • Spuit nooit vloeistof direct op het scherm. Het kan naar beneden druipen en schade veroorzaken.
 • Reinig je monitor minstens één keer per maand of vaker indien nodig.

Conclusie:

Het regelmatig schoonmaken van het beeldscherm van je monitor zorgt niet alleen voor een helder en duidelijk beeld, maar verlengt ook de levensduur van je apparaat. Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je monitor vrij blijft van vlekken, stof en vingerafdrukken, en kun je genieten van een optimale kijkervaring.