De voor- en nadelen van verschillende paneeltypes voor computermonitors

HomeInspiratieDe voor- en nadelen van verschillende paneeltypes voor computermonitors

Als het aankomt op het kiezen van een computermonitor, om thuis te gebruiken voor werk, studie of andere activiteiten zoals gamen, zijn er talloze opties om uit te kiezen. Zo ook verschillende paneeltypes. Maar wat betekenen de verschillende paneeltypes en voor welk type moet je nu dan kiezen? We vertellen het je in dit artikel!

Wat is een paneeltype?

Het paneeltype van een monitor heeft veel invloed op de prestaties en beeldkwaliteit van het beeldscherm. De vier meest voorkomende paneeltypes zijn: TN, IPS, VA en OLED. Om je te helpen de juiste te kiezen, zetten we de voor- en nadelen van elk type op een rij.

Twisted Nematic (TN) Panel:

Het paneeltype Twisted Nematic, oftewel “TN”, biedt doorgaans de snelste responstijden voor een relatief goedkope prijs. Dit maakt monitoren met TN-paneel, ideaal voor gamers die waarde hechten aan snelheid en niet teveel geld willen besteden aan een beeldscherm. In ruil daarvoor neem je dan wel genoegen met een beperktere kleurweergave. Monitors met TN-panelen bieden over het algemeen namelijk een zwakkere kleurweergave dan beeldschermen met andere paneeltypes. Daarnaast zijn de kijkhoeken van TN-monitoren wat beperkt. Dit betekent dat het beeld iets kan vervormen als je niet recht voor je monitor zit.

In-Plane Switching (IPS) Panel:

Computermonitors met In-Plane Switching (IPS) panelen beschikken over brede kijkhoeken en een nauwkeurige kleurweergave. Hierdoor zijn dit type monitoren erg geschikt voor fotobewerking en multitasking. De mindere kant is echt de prijs. IPS-monitoren zijn vaak een stuk duurder dan bijvoorbeeld TN-monitoren. Dit heeft voornamelijk te maken met de geavanceerde kleurweergave. Daarnaast is de responstijd van een monitor met IPS panelen over het algemeen hoger dan eentje met TN panelen. Dat betekent dat dit type monitor langzamer kan aanvoelen.

Vertical Alignment (VA) Panel:

Dan zijn er ook nog monitoren met VA-panelen. Dit paneeltype biedt diepere zwartwaarden dan TN en IPS, waardoor ze erg goed geschikt zijn voor films en donkere scènes in games. Qua totale kleurweergave zitten VA-monitors tussen beeldschermen met TN en IPS panelen in. Wat betekent dat de kleurweergave goed te noemen is. De nadelen van VA-monitors zijn relatief langzame responstijden en minder brede kijkhoeken (wel betere hoeken dan TN-monitors).

Organic Light-Emitting Diode (OLED) Panel:

Een paneeltype die bijna iedereen bekend in de oren zal klinken, is OLED. Minitors met OLED panelen kennen een perfecte zwartweergave en erg levendige kleuren. Dit komt doordat pixels individueel kunnen worden uitgeschakeld en de kleurweergave van OLED uitstekend is. Minder positief is de gevoeligheid voor inbranden. Bij het langdurig tonen van statische beelden is er een kans dat deze beelden inbranden. Al is deze kans bij de nieuwste OLED-monitors erg klein. Een ander nadeel is het feit dat OLED-monitoren over het algemeen duur zijn in vergelijking met monitors met een ander paneeltype.

Conclusie

Elk paneeltype heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen, dus het beste paneeltype voor jou hangt af van je specifieke behoeften en budget. Als je op zoek bent naar snelle gamingprestaties en een beperkt budget hebt, is een TN-monitor wellicht een goede keuze. Voor een levendige kleurweergave en brede kijkhoeken kun je beter gaan voor een IPS-monitor. Wil je diepere zwartwaarden en een redelijke kleurweergave, voor bijvoorbeeld het kijken van films, dan kies je een VA-monitor. Is geld geen probleem en je wil je simpelweg genieten van de perfecte kleurweergave? Dan adviseren we een OLED-monitor te kiezen. Hulp krijgen bij je keuze? Bekijk dan snel de beste monitoren van dit moment bij Monitorwijzer.nl.