5 Tips om productief en gezond thuis te werken

HomeTips5 Tips om productief en gezond thuis te werken

Sinds het begin van de Covid-19 pandemie zijn we massaal overgestapt op thuiswerken. Hoewel het aanvankelijk misschien wel prettig leek om in je trainingsbroek achter je computer te zitten, kan het op de lange termijn een uitdaging zijn om geconcentreerd en productief te blijven. Gelukkig zijn er tal van tips en trucs die je kunnen helpen om het beste uit je thuiswerkdag te halen. Of je nu worstelt met afleidingen, lichamelijke klachten of simpelweg het vinden van motivatie, wij hebben je gedekt. Lees verder voor 5 tips om je thuiswerkdag zo productief en gezond mogelijk te maken.

Creëer een aparte werkplek

Zorg voor een thuiswerkplek die gescheiden is van de rest van je huis, zodat je de mogelijkheid hebt om je volledig af te scheiden voor optimale rust. Zo kun je ook als er andere mensen thuiszijn, altijd zonder rumoer om je heen werken. Dit bevordert je concentratie en voorkomt dat je snel afgeleid wordt. Zorg daarnaast voor een ergonomische werkplek door een comfortabele bureaustoel en bureau te gebruiken en een monitor voor thuiswerken op de juiste hoogte te plaatsen. Dit vermindert de kans op nek-, schouder- en rugklachten.

Maak een planning & neem pauzes

Maak een duidelijke planning voor je werkdag, zodat je georganiseerd blijft en weet wat je moet doen. Probeer je aan deze planning te houden en neem regelmatig korte pauzes om je geest en lichaam te ontspannen. Sta op, loop rond en doe ademhalingsoefeningen. Bewegen helpt om gezond te blijven en je energieniveau op peil te houden. Maak bijvoorbeeld een wandeling na de lunch of doe oefeningen tijdens je pauzes.

Vermijd afleidingen

Als je niet of nauwelijks wordt afgeleid zul je merken dat je productiviteit verbetert. Beperk daarom afleidingen door je telefoon en social media uit te zetten. Overweeg ook om gebruik te maken van apps die afleidingen blokkeren, zoals bijvoorbeeld de app Freedom. Deze app blokkeert websites en apps die je afleiden, zodat je je beter kunt concentreren op je werk. Heb je een iPhone? Dan kun je een speciale werk-modus instellen, waarbij meldingen van bepaalde apps worden stilgehouden.

Eet gezond

Als je in je eigen huis aan het werk bent, is het verleidelijk om zo nu en dan ongezonde snacks te pakken of even een glas frisdrank tussendoor te drinken. Dit kun je echter beter proberen te laten! Suikerrijke snacks of dranken kunnen namelijk leiden tot een energie-dip en uiteindelijk vermoeidheid. Probeer daarom gezonde maaltijden en snacks te eten om je lichaam te voeden en energie te geven. Zo blijft je lichaam goed gevoed, heb je meer energie om je werk te doen en kun je je beter concentreren. En dit alles resulteert in een hogere productiviteit.

Zorg voor goed internet en contact met collega’s

Tot slot is een goede internetverbinding belangrijk, zodat je onder andere eenvoudig en goed contact kunt hebben met je collega’s. Met een goede internetverbinding en de juiste tools ter beschikking, kun je namelijk snel en gemakkelijk communiceren via digitale kanalen, zoals e-mail, chat en videobellen. Dit is essentieel voor een goede samenwerking met collega’s, zeker als je niet op kantoor bent. Bovendien draagt contact met je collega’s bij aan een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid, wat belangrijk is voor de motivatie en het welzijn van medewerkers. Zo voorkom je als je veel thuiswerkt, dat je je alleen en eenzaam voelt.

We hopen dat je met bovenstaande tips je thuiswerkervaring naar een hoger niveau kunt tillen! Bekijk voor het inrichten van je thuiswerkplek onze website om de beste monitor voor thuiswerken te vinden of ontdek waar je op moet letten als je een monitor gaat kopen.